Oplevering appartementen BUUR in Leidsche Rijn

Op 19 juli kregen bewoner Maya en haar zoontje van Portaal de eerste sleutel uitgereikt van haar nieuwe woning in BUUR, een gemengd woongebouw in Utrecht Leidsche Rijn Centrum. In totaal zijn hier 454 woningen gebouwd in 3 woonblokken met gezamenlijke binnentuinen.

In Buur zijn 314 nieuwe sociale huurwoningen en 140 midden huurwoningen. De sociale huurwoningen verhuren Woonin en Portaal. Woonhave verhuurt de midden huurwoningen. Portaal verhuurt hier 160 woningen. Gisteren leverden we 112 woningen op aan de huurders. In april 2024 zijn onze laatste 48 woningen uit blok 3 gereed. Woonin en Woonhave gaan respectievelijk na de zomervakantie en volgende week de sleutels aan de nieuwe bewoners geven.

Gemengd wonen

BUUR is een gemengd woongebouw. Hier wonen verschillende groepen mensen doelbewust en in georganiseerd verband samen. Zij onderhouden contact en ondernemen gezamenlijk activiteiten. Iedereen is lid van de woonvereniging. Bij gemengd wonen kijken bewoners naar elkaar om. Daar kiezen ze voor. Sommigen omdat ze nog wat hulp nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Anderen omdat ze als goede buur daar graag bij helpen. Zo helpen we mensen die eerder in de maatschappelijke opvang woonden en statushouders een zachte landing te maken in hun nieuwe woonomgeving. Lister zorgt voor de begeleiding van de bewoners die dat nodig hebben.

Motivatie

Iedereen die interesse had in BUUR kon zich via Woningnet aanmelden. De woningzoekenden die het hoogste op de wachtlijst stonden, moesten via een formulier aangeven waarom ze hier willen wonen en hoe ze zich willen inzetten voor de gemeenschap. Daarna volgden gesprekken waarin zij hun motivatie toelichten.

Duurzaam

BUUR biedt zelfstandige 2- of 3-kamerappartementen en vier 1-kamerappartementen. BUUR is een duurzaam woongebouw. De woningen zijn gasloos. Alle woningen zijn aangesloten op stadswarmte. BUUR ligt aan de Vaduzdijk, Grauwaartsingel, Luxemburgpromenade, Lissabonpromenade en Centrumboulevard, op een kwartiertje fietsen van de Utrechtse binnenstad. In de plint is ruimte voor lokale ambachtelijke initiatieven.

BUUR is een initiatief van Wonam, Woonin en Portaal. Wonam heeft het volledige ontwikkelmanagement verzorgd en het project namens alle drie de partijen ontwikkeld. De woningen zijn gebouwd door ERA Contour. NWA Architecten, Dam & Partners en JCAU zorgden voor het ontwerp.