Energiebesparing

Energie besparen heeft veel voordelen. U verbruikt minder energie en dat ziet u terug op uw energierekening. Door het verminderen van uw energieverbruik helpt u ook het milieu een handje. Een win-winsituatie dus. Wij geven u graag tips over hoe u energie bespaart.

Veel gevraagd over Energiebesparing

Is mijn woning goed geïsoleerd?

Algemeen

Het energiecertificaat, dat u bij het ondertekenen van uw huurcontract heeft gekregen, geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarop kunt u zien welke isolatiemaatregelen al zijn genomen.

Als mijn woning een G-label heeft, kan ik dan energiebesparende maatregelen aanvragen?

Algemeen

Het isoleren en energiezuiniger maken van woningen is onderdeel van het renovatie- en onderhoudsprogramma van Portaal. Informeert u eerst bij Portaal of er plannen zijn om uw woning aan te pakken. Is uw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wilt u niet wachten? Dan kunt u via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming vragen voor isolatiemaatregelen. In sommige gevallen betalen we hier een vergoeding voor.

Ik heb een hoge energierekening. Hoe kan dat?

Algemeen

De hoogte van uw energierekening hangt af van de energiezuinigheid van uw woning en hoe u zelf met energie omgaat. Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan.

Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

Waar kan ik advies krijgen over energie besparen?

Algemeen

Inzicht in uw energieverbruik

Het begint bij inzicht in uw verbruik. Heeft u een slimme meter? Dan krijgt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee u heel nauwkeurig inzicht in uw energieverbruik krijgt.

Energietoeslag

Heeft u moeite om uw hoge energietoeslag te betalen? Misschien heeft u recht op een energietoeslag van ongeveer €1.300,-. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website van uw gemeente.

Voorkom onnodig energieverbruik

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan. Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

Gratis advies

Sommige gemeenten hebben eigen initiatieven, bijvoorbeeld:

In veel gemeenten kunt u als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvangt u daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

Via website Energiebox vraagt u in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik en Stichtse Vecht gratis een Energiebox aan en advies over energiebesparing.

Energiebank Nederland

Energiebank Nederland helpt u met energie besparen en u kunt gebruik maken van een energiecoach.

Energiebank regio Arnhem

Woont u in Arnhem of Rheden en komt u in aanmerking voor een GelrePas? Of heeft u een laag (minimum) inkomen? Dan kan de Energiebank regio Arnhem u helpen met energiebesparende maatregelen.

Gedurende een aantal maanden bezoekt een energiecoach u een paar keer. De coach geeft tips hoe u het beste energie kunt besparen. Ook krijgt u een gratis pakket met materialen die energie besparen, zoals tochtstrips voor ramen en deuren, radiatorfolie en zuinige lampen. Deze brengt u samen met de coach in huis aan. Een energiecoach aanvragen kan via de website van de Energiebank regio Arnhem.

Hoort u niet bij deze doelgroep maar wilt u wel hulp, neem dan contact op met Arnhem Aan.

Amersfoort: geldcheck033

Woont u in Amersfoort en heeft u een laag inkomen en steeds geldstress? Dan kunt u contact opnemen met de coach Participatie en Inkomen. Mail naar cpi@amersfoort.nl of bel 14 033. En kijk eventueel voor meer informatie op www.geldcheck033.nl.

Inloop GOOS Geld Op Orde Soest

Komt u aan het eind van de maand niet uit met uw geld en stapelen de rekeningen zich op? Dan kunt u iedere dinsdag, woensdag en donderdag terecht bij Inlooppunt GOOS ‘Geld Op Orde Soest’.

Wat kan ik zelf doen om mijn energierekening te verlagen?

Algemeen

Er zijn meerdere dingen die u zelf kunt doen om uw energierekening te verlagen. Hieronder zetten wij wat tips voor u op een rij.

 • Dicht kieren en naden en beperk daarmee tocht in huis
 • Sluit alle deuren en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent
 • Zet de verwarming overdag een graadje lager
 • Dichte gordijnen houden alleen warmte in huis beter vast wanneer ze op de vensterbank eindigen
 • Let op: als gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer inkomen en verliest u juist warmte
 • Zet geen bankstel voor de radiator
 • Houd deuren dicht
 • Minder lang douchen
 • Lampen uit en apparaten niet op stand-by laten staan
 • Gebruik een deurdranger of deurveer
 • Gebruik radiatorfolie, deze reflecteert de warmte aan de achterkant van de radiator

Ook zijn er verschillende websites waar u meer adviezen kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de sites van NLE en Milieu Centraal.