Algemeen
Ratten horen bij de stadsnatuur. Maar te veel ratten, dat wil niemand. Ratten kunnen ziektes verspreiden en schade aanrichten bij gebouwen. Overlast van ratten is vooral te voorkomen door geen dieren te voeren en door afval en etensresten netjes weg te gooien of weg te brengen.
Help overlast van ratten in het openbaar voorkomen
- Voorkom zwerfafval.
- Gooi geen afval of etensresten op straat.
- Stop uw vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of los afval naast.
- Voer geen vogels en andere dieren.
- Voer geen brood of etensresten aan vogels en andere dieren. Teveel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan. Hebt u oud brood over? Doe het als het kan in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Van het oude brood en de andere etensresten worden dan biogas en compost gemaakt.
Rattenoverlast in uw eigen omgeving voorkomen
- Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren.
- Berg voer van uw huisdieren goed op.
- Spoel geen eten door het toilet.
- Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen.
- Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.
- Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.
Een video met tips kunt u vinden via deze link.
Heeft u overlast van ratten in een algemene ruimte van het gebouw waarin u woont? Dan zorgen wij voor een oplossing. Ligt de oorzaak van de overlast bij één van de huurders in uw gebouw, dan is diegene verantwoordelijk. Bijvoorbeeld als iemand een vervuilde woning heeft waar de ratten op af komen. U kunt de overlast melden bij onze afdeling Bewonerscontact
Als u rattenoverlast in de openbare ruimte wilt melden, kunt u contact opnemen met uw gemeente.