Persbericht | Start bouw 176 energiezuinige appartementen aan de Corantijn- en Paramaribostraat Leiden

Woningcorporatie Portaal zet een grote stap vooruit met de bouw van 176 energiezuinige sociale huurappartementen aan de Corantijn- en Paramaribostraat, nabij zwembad de Zijl In Leiden. Deze vervangen de drie verouderde appartementengebouwen (88 appartementen) uit de jaren 60, om te voldoen aan de moderne woonstandaarden.

Deze week wordt gestart met de asbestsanering, een noodzakelijke voorbereiding voor de sloop. De bouw van de vier nieuwe gebouwen start na de zomer.

Om de buurtbewoners te betrekken en te informeren, organiseerde Portaal vorige week een inloopavond samen met de gemeente Leiden, het sloopbedrijf Van Diemen, adviseur IDDS, bouwer ERA Contour en Zijdekwartier architecten. Ze presenteerden de bouwplannen en spraken over de impact op parkeren, mogelijke overlast en afvalverwerking. Ongeveer 45 buurtbewoners namen deel aan deze avond, waarbij ze specifieke vragen stelden over de asbestsanering en de logistiek rondom de bouw.

De meeste vragen gingen over het parkeren. Door de sloop en bouw vervallen tijdelijk een aantal parkeerplaatsen in de wijk, wat de parkeerdruk verhoogt. Vooral bij activiteiten in het zwembad. Om deze reden moedigen we zwembadbezoekers aan om voorlopig zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

De positieve reacties van de omwonenden op de geplande nieuwbouw en de groene binnenruimtes die voor iedereen toegankelijk zullen zijn, benadrukken de meerwaarde van dit project voor de buurt. De nieuwe appartementen zullen naar verwachting eind 2026 klaar zijn en beloven een frisse wind door de wijk te laten waaien.

Meer informatie over dit project vindt u op de projectpagina.

Artist impression: Zijdekwartier architecten