Fietsen als sleutel tot meedoen in de samenleving

Bij Portaal doen we meer dan huizen bouwen; we bouwen aan gemeenschappen. In onze samenwerking met Huis van Compassie Nijmegen zien we hoe een eenvoudige fiets levens kan veranderen. Neem die alleenstaande vader die dankzij het fietsenproject ‘Met een fiets doe je mee’ weer aan het werk kon. Deze fiets heeft hem en zijn gezin niet alleen mobiliteit gegeven, maar ook hoop en de mogelijkheid om weer deel uit te maken van de gemeenschap.

Een gemeenschappelijk doel

Luuk Eickmans, projectleider bij het Huis van Compassie, verwoordt het prachtig: "Elke fiets die we samen opknappen en doorgeven, is een verhaal van hoop en verbinding. We zien dagelijks hoe iets eenvoudigs als een fiets mensen kan helpen om weer mee te doen. En daar gaat het ons om. Naast het verhaal van de alleenstaande vader, zijn er talloze verhalen. Zo is een fiets voor kinderen belangrijk om aan onderwijs te kunnen deelnemen. Een basisbehoefte om zich te ontwikkelen en ontplooien en zo deel te nemen in de maatschappij."

Afgelopen week was de opening van het nieuwe Fietscentrum van Huis van Compassie in Nijmegen. Doelstelling was om voor het fietsenproject ‘Met een fiets doe je mee’ meer dan 500 fietsen in te zamelen. Luuk Eickmans: ”Het werden er maar liefst 515! met dank aan onder andere woningcorporaties Talis en Portaal, HAN University, Gemeente Nijmegen, Bindkracht 10 en tientallen Nijmegenaren die hun schuur hebben opgeruimd.”

Samen maken we een verschil

Bij Portaal weten we: een sterke gemeenschap staat of valt met de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen. Adviseur Leefomgeving Wietske Verweijen legde de verbinding met Huis van Compassie en het fietsenproject: “Het succes van het fietsenproject toont hoe belangrijk samenwerking is in het realiseren van dit doel. Daarbij is de betrokkenheid van onze collega’s van groot belang. Zo hebben we in Arnhem en Nijmegen 60 fietsen ingezameld als bijdrage aan het project.”

Huis van Compassie

Huis van Compassie bestaat dankzij de inzet van meer dan 200 vrijwilligers en doet nog veel meer dan het fietsenproject. Denk aan maaltijden, naaiatelier, repair café en kappers café. Teveel om allemaal op te noemen. Ook daar kunnen bewoners meedoen, om elkaar en anderen te ontmoeten en gebruik te maken van het aanbod. “We zijn trots op wat we samen hebben bereikt en blijven ons inzetten voor projecten die bijdragen aan een sterker sociaal weefsel. Want samen maken we het verschil.”

Dit is samen bijdragen aan goed samenleven.