Opening Rien en Alie woonkamer in Hoograven: 'Stormdijklaan 10 is eigenlijk altijd al een buurtkamer geweest'

Een bijzonder moment. Gisteren openden we Rien en Alie’s woonkamer in de Buurtkamer Hoograven. Rien en Alie Meegdes waren de eerste en laatste bewoners van dit huis. Ze woonden er tot hun overlijden. We vonden dit zo bijzonder dat we besloten hebben om de woonkamer van de Buurtkamer te vernoemen naar deze bewoners.

"Weten jullie wel welke dag het vandaag is?", zei de opa van RTV Utrecht journalist Evie Westland steevast op 15 augustus. "Vandaag is de dag dat we ons huis hebben gekregen."  Rien en Alie Meegdes woonden vanaf 15 augustus 1956 samen met de vijf kinderen die ze er uiteindelijk kregen in het huis aan de Stormdijklaan in de wijk Hoograven in Utrecht. Sinds begin juni is hier de Buurtkamer Hoograven gevestigd.

67 jaar later

Vandaag - precies 67 jaar later - openden we Rien en Alie’s woonkamer in de nieuwe Buurtkamer. Samen met hun kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Ook enkele buren die Rien en Alie goed gekend hebben, waren bij deze bijzondere opening aanwezig. Bijzonder was het dat onze vakman, Jos Kamphuis, op uitdrukkelijk verzoek van de familie was uitgenodigd. Jos is na de renovatie van deze woningen en na het overlijden van Alie nog geregeld even een kopje koffie bij Rien gaan drinken.

Evie Westland schreef op de site van RTV Utrecht een mooi persoonlijk verhaal over haar opa en oma. “Ik denk aan al die mensen die altijd bij mijn opa en oma over de vloer kwamen, aan het contact dat ze moeiteloos legden met wie ook in de buurt. Aan de vakman van de woningbouwcorporatie die lang nadat de renovatie in hun huis klaar was nog wekelijks op de bank zat voor een kopje koffie. Aan het Marokkaanse buurjongetje dat met zijn woordenboek langskwam om hulp te vragen bij een bepaald woord, want hij kwam er niet uit. En dan weet ik: de Stormdijklaan 10 is eigenlijk altijd al een buurtkamer geweest.”

Buurtkamer

De Buurtkamer is een gedeelde plek van bewoners en professionals van verschillende (welzijns-) organisaties. Het vormt een knooppunt in de buurt, in de directe leefomgeving van de bewoners. Een laagdrempelige plek waarbij Portaal, de gemeente en andere partijen zichtbaar en makkelijk benaderbaar zijn. Bewoners kunnen de plek gebruiken om samen te komen en welzijnspartijen en sociale initiatieven houden hier hun spreekuren en activiteiten. De bewoners van Hoograven kunnen hier bijvoorbeeld koffie ochtenden, taallessen of spelletjesmiddagen organiseren. Hiermee proberen we het contact tussen bewoners onderling en met instanties te verbeteren en het buurtje leefbaarder en veiliger te maken.