Navigatie

Bewoners Slaaghwijk Leiden helpen elkaar met ruilhuisje

Sinds het voorjaar staat er een ruilhuisje aan de Merendonk 1 in Slaaghwijk, een buurt in de Leidse Merenwijk. Het huisje staat bomvol eten en nuttige dingen, zoals zeep en andere verzorgingsproducten.

Initiatiefnemer Sandra Honcoop (51 jaar) kwam op het idee voor het ruilhuisje toen ze eind april toevallig zag dat het kastje werd aangeboden via Nextdoor.nl. De oude eigenaar van het kastje ging verhuizen en wilde heel graag dat iemand het overnam. Sandra: “Ik ben per toeval aan het ruilhuisje gekomen, ik vond het een goed initiatief, dus ik wilde het graag voortzetten. In het huisje heb ik om te beginnen levensmiddelen neergezet die ik zelf over had. Samen met de spulletjes die ik gekregen heb van buren en buurtbewoners.”
Daarnaast heeft ze met hulp van anderen tijdens een krasactie van een supermarkt actief bonnen voor gratis producten gespaard. Sandra: “Ik heb het opgeteld en we hebben voor ruim 160 euro gratis artikelen voor het huisje bij elkaar gespaard.

De bedoeling van het ruilhuisje is dat je er iets uit kunt pakken dat je nodig hebt, bijvoorbeeld een blik soep, crackers of shampoo. Vervolgens zet je er iets dat je wel kunt missen voor in de plaats. Het gaat er dus echt om dat je iets ruilt, het is niet de bedoeling dat je het huisje leeghaalt en er niets anders voor in de plaats terugzet. Sandra: “Al zet je maar één ding terug in ruil voor vier andere artikelen, dat maakt niet uit. Het gaat gewoon om het principe, je geeft iets terug.”
Daarbij is het belangrijk dat de producten die worden gegeven niet over de datum zijn of beschadigd. Aangebroken verpakkingen, alcohol en energydranken zijn niet welkom, omdat het niet veilig is. Er is cameratoezicht bij het kastje om misbruik te voorkomen, maar tot nu toe is het nog maar 1x nodig geweest om daar gebruik van te maken. Samen met haar jongste zoon Marc (19 jaar) zorgt Sandra ervoor dat het kastje een divers aanbod heeft en dat er bijvoorbeeld niet alleen maar rijst in staat.

Sandra weet uit eigen ervaring hoe het is om weinig geld te hebben en hoe blij je in zo’n situatie kunt zijn met iets extra’s. Sinds vijf jaar woont ze in de benedenwoning van Portaal waar ze met een medische urgentie terechtkwam, omdat ze een progressieve spier- en zenuwziekte heeft gekregen na een tekenbeet. Toen ze door haar ziekte volledig werd afgekeurd en thuis kwam te zitten, is ze soep gaan koken voor oudere buren die zelf niet meer (kunnen) koken. Inmiddels kookt ze met plezier iedere week wel tien liter soep voor in totaal ‘acht klantjes’. Vooral haar groentesoep is populair, net als haar kippensoep. Koken is voor haar niet alleen leuk en ontspannend, ze vindt het vooral fijn dat ze op deze manier iets voor een ander kan doen; “Ik heb genoeg meegemaakt en ik weet wat ellende is, dus als je dan een ander kan helpen dan doe je dat. Ik word hier door de buurtbewoners weleens ‘de engel’ genoemd. Ik zeg altijd: je vergeet de ‘b’. Zet die er maar gerust voor, want ik heb ook mijn kuren.”

Welke producten zijn extra welkom?

  • zoet broodbeleg;
  • blikjes met worstjes of soep;
  • persoonlijke verzorgingsproducten.

Als het huisje vol is, kun je de producten eventueel in een tas voor de deur zetten. Wat niet in het ruilhuisje past, wordt binnen bewaard in een aparte kast. Uiteindelijk komt alles in het ruilhuisje terecht.