Bewoners geven groen licht voor groot onderhoud 122 woningen op de Geitenkamp (Arnhem)

De bewoners van 122 woningen op de Geitenkamp hebben ging akkoord met het renovatievoorstel. Liefst 90 % van de bewoners stemde in met de noodzakelijke werkzaamheden, zodat de woningen na de werkzaamheden weer voldoen aan de eisen van deze tijd. De woningen zijn gebouwd in de twintiger jaren van de vorige eeuw en waren toe aan een opknapbeurt, om ze comfortabeler en klaar voor de toekomst te maken. De omgevingsvergunning is inmiddels onherroepelijk. Daardoor kan aannemer De Variabele de werkzaamheden beginnen in april.

Betere (brand)veiligheid en energiezuiniger

Er worden verschillende verbeteringen toegepast. Noodzakelijk omdat de tand des tijds zijn sporen heeft achtergelaten aan de ruim 100-jarige woningen. Maar ook om te zorgen voor een betere isolatie en beter binnenklimaat. Het pakket aan maatregelen bestaat onder andere uit: isoleren en opnieuw betimmeren van dakkapellen, nieuwe dakpannen, vervangen gootbetimmering en goten, vervangen regenpijpen, nieuw isolerend HR++ glas met ventilatieroosters, nieuwe achter- en voordeur (met drempel), controle en herstel/vernieuwen hang- en sluitwerk, herstel schoorstenen en binnen- en buitenschilderwerk. Woningen die dat nog niet hadden, krijgen spouwmuurisolatie en bewoners kunnen mechanische ventilatie als optie kiezen.

Pareltje op de Geitenkamp met monumentale status

De woningen die worden opgeknapt, staan aan de Dr. Bosstraat, Grensweg, Helsdingenstraat, Hugenholtzstraat, Haven van Kolstraat, Dr. H. Piersonstraat en P.J. Troelstrastraat. Ook de woningen aan de Druckerstraat maken onderdeel uit van dit project. Hiervoor wordt nog aan een passend plan gewerkt vanwege de monumentale status van deze woningen. Zodra de plannen gereed zijn, ontvangen de bewoners in de Druckerstraat het voorstel. Hiervoor geldt ook weer dat minimaal 70% van de bewoners moet instemmen met het voorstel om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. 

Informatie op maat, projectcentrum en proefwoning

De omgevingsvergunning is inmiddels onherroepelijk. Daardoor kunnen de werkzaamheden in april beginnen. Bewoners worden over de werkzaamheden, planningen, afsluitingen en voortgang van de renovatie op de hoogte gehouden via een speciale nieuwsbrief. Over de werkzaamheden aan hun eigen woning ontvangen zij persoonlijk bericht en komt een bewonersbegeleider langs om zaken door te nemen. Zo weten bewoners wat er gaat gebeuren en kunnen ze op tijd maatregelen treffen, zoals het vrijmaken van ruimte. Bewoners worden tijdens het project begeleid door een bewonersbegeleider van De Variabele en Portaal. Als ze vragen hebben kunnen ze bij de bewonersbegeleiders terecht.

De leegstaande woning op P.J. Troelstrastraat 25 wordt projectcentrum en proefwoning voor dit project. Hier kunnen bewoners en omwonenden terecht met vragen. Ook kunnen ze bij de proefwoning zien welke werkzaamheden worden uitgevoerd.

Bouwplaats en bouwverkeer

Eind maart wordt de bouwplaats ingericht op de hoek van de Dr. H. Piersonstraat en Rosendaalseweg. Hier worden materialen opgeslagen door De Variabele. Deze bouwplaats is afgezet met hekken en er is een beveiligingscamera. Vanaf eind maart zal er ook meer bouwverkeer in de wijk zijn. Portaal en De Variabele proberen dit zoveel als mogelijk tot een minimum te beperken. Wanneer bewoners hierover toch klachten hebben, dan kunnen ze altijd bij de bewonersbegeleiders terecht, om te overleggen hoe het beter kan.  

Het project wordt naar verwachting medio 2025 afgerond, als ook de woningen aan de Druckerstraat zijn gerenoveerd. Portaal en De Variabele kijken ernaar uit om deze woningen weer te laten stralen