11 nieuwe studio’s voor jongeren aan de Klokpoort

De kersverse bewoners van 11 nieuwe studio’s aan de Klokpoort in Leiden kregen gisteren hun sleutel van woningcorporatie Portaal. De woningen gaan naar een doelgroep die hier om staat te springen: jongeren tot 28 jaar. De sleuteloverdracht vond plaats onder het genot van een hapje en een drankje in de Nieuwe Energie, waar ook het kantoor van Portaal in Leiden is gevestigd. Op deze manier konden de nieuwe bewoners ook onderling alvast kennis maken. De enthousiaste bewoners waren erg blij met de sleutels van hun nieuwe woning.  

Creatief denken

De 11 huurwoningen zijn gebouwd in de plint van het wooncomplex aan de Klokpoort. Hier zaten eerst commerciële winkelpanden, met daarin een fietsenmaker, een bruidswinkel en een kapper. Nu zijn deze omgebouwd tot studiowoningen, van 27m2 tot 29m2. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe toch woningen gerealiseerd kunnen worden in een verdichte stad als Leiden. De verbouwing van de woningen ging in 2022 van start en zijn nu klaar om het nieuwe thuis te worden van 11 jongeren.

De nieuwe studio’s zijn aangeboden via speciale jongerencontracten, zodat deze groep sneller in aanmerking komt voor passende woonruimte. “De transformatie van de plint naar kleine zelfstandige studio’s is een mooie kans om de panden terug te brengen naar een woonfunctie, onze kernactiviteit. Op deze creatieve manier kunnen we bijdragen aan het terugdringen van de woningnood in Leiden en toevoegen aan de bestaande woningvoorraad. Daarnaast kunnen we meer kansen op een eigen woning bieden aan jongeren”, aldus Jet Bicker Caarten, manager Volkshuisvesting bij Portaal in Leiden.