Navigatie

Verduurzamen 120 woningen Ibisdreef Utrecht

In opdracht van woningcorporatie Portaal verduurzaamt BAM Wonen sociale huurwoningen in de Utrechtse wijk Overvecht. Het project omvat een portiekflat aan de Ibisdreef uit eind jaren zestig. 76% van de bewoners ging akkoord met het renovatievoorstel van Portaal om de 120 woningen energiezuinig en gasloos te maken. De planning is dat we in december van dit jaar starten.

Het project maakt deel uit van de ketensamenwerking tussen Portaal en BAM Wonen om hoogbouwflats te verduurzamen. De verduurzaming van het eerste project aan de Nigerdreef is bijna klaar. Het tweede project, eveneens een portiekflat aan de Ibisdreef, is volop in uitvoering. Behalve energetische maatregelen verrichten we ook esthetische aanpassingen aan de flat en krijgen alle woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Continu verduurzamen

De verduurzaming zorgt voor een jaarlijkse gasbesparing van 48.753 m3 en reduceert de CO2-uitstoot met 87.313 kg per jaar. Doelstelling van Portaal is om sociale huurwoningen te verduurzamen naar label A waarbij de warmtevraag gemiddeld tussen 75 en 160 kWh/m2 ligt. Daarmee maken we de flats toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk voor een nieuwe verwachte exploitatieduur van veertig jaar. Om deze doelstellingen efficiënt en op een goede manier te realiseren, kozen Portaal en BAM Wonen voor een langdurige ketensamenwerking.

Petri Bosch, senior projectmanager bij Portaal: ‘Dit project is onderdeel van een trein. Dat betekent dat we alle projecten achter elkaar in een soort van trein renoveren. Zodra de Nigerdreef klaar was, konden we direct starten aan de Ibisdreef. En nu kunnen we dus ook door naar de tweede flat aan de Ibisdreef. We gebruiken 3 jaar lang dezelfde bouwplaats.’

‘Bij het verduurzamen van grootschalige projecten, zoals deze hoogbouwflats, maakt een ketensamenwerking dat we steeds meer op elkaar zijn ingespeeld. Dat komt het verduurzamingsproces en een plezierige werkomgeving ten goede’, aldus Peter Aleman, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Meer wooncomfort en gasloos

De woningen gaan van gemiddeld energielabel C naar een label A. De energetische werkzaamheden bestaan uit het vervangen van bestaande houten kozijnen door kunststof kozijnen met zelfregelende susroosters en HR++ glas. Alle woningen krijgen een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De woningvloeren van de eerste verdieping en de buitenzijde van de voor- en achtergevels isoleren we evenals het nieuwe metselwerk aan de kopgevels. Daarmee is het wooncomfort straks hoger. Door betere isolatie en ventilatie verbruiken de woningen na verduurzaming minder energie. Omdat de flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte zijn de woningen zelf gasloos. Alle woningen krijgen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. Tot slot vernieuwen we ook alle badkamers en wanneer een toilet verouderd is, vervangt BAM Wonen deze eveneens.

Esthetische upgrade

Naar een ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects krijgt de flat een esthetische upgrade. Daartoe vervangen we onder meer op de kopgevels de betonnen grindplaten door metselwerk in wildverband (voorzien van enkele bijenhotels) en vernieuwen we alle balkonhekken. In combinatie met de andere kleurstelling van de nieuwe kozijnen en de geïsoleerde borstwering ontstaat een eigentijdse uitstraling voor de flat. Het ontwerp is gelijk aan het ontwerp van de andere flat aan de Ibisdreef.

De bestaande entree vergroten we en krijgt een flauwere trap inclusief fietsgleuf in het midden naar de bergingen. Er komt een nieuw bel- en postkasttableau. De vloeren en wanden voorzien we van nieuw tegelwerk. Aan de achterzijde van het gebouw komt een nieuwe entree die toegang geeft tot de aangepaste liftinstallatie. Voortaan geeft de lift toegang tot de begane grond. Nu moeten de bewoners eerst een paar treden met de trap op om de lift te bereiken. Met deze tweede entree is het terrein aan de achterzijde direct vanuit de flat toegankelijk.