Studenten Leidse instrumentenmakers School herstellen lantaarns Stadstimmerwerf in oude glorie

De lantaarns aan de prachtige Stadstimmerwerf in Leiden branden weer in hun authentieke staat, dankzij de inspanningen van de bewonerscommissie Stadstimmerwerf, de studenten van de Leidse instrumentenmakers School en woningcorporatie Portaal. De vijf lantaarns in de binnentuin van het monumentale pand waren lange tijd buiten werking, omdat het restaureren zodanig specialistisch was dat niemand zich eraan durfde te wagen. De bewonerscommissie maakte zich hard voor het restaureren van het cultureel erfgoed. Uiteindelijk vonden de bewonerscommissie en Portaal de oplossing bij studenten van de Leidse instrumentenmakers School. Deze studenten én de gerestaureerde lantaarns werden afgelopen dinsdag in het zonnetje gezet.

Hele klus

De restauratie van de lampen had nog veel voeten in de aarde. De Stadstimmerwerf is bezit van woningcorporatie Portaal en er waren al diverse partijen langs geweest om de lampen te herstellen. Het bestuur van de bewonerscommissie Stadstimmerwerf, bestaande uit Hans Zandvliet (voorzitter), Marijke van Leeuwen (secretaris) en Barbara Lindemann (penningmeester), wilde graag dat de gaslampen in oude glorie hersteld werden. “Er waren al partijen langs geweest die de lampen wilden ombouwen naar elektrisch licht, maar dat is echt zo zonde. We wonen hier in een prachtig monumentaal pand dat kenmerkend is voor Leiden. Zulk cultureel erfgoed moet behouden blijven”, aldus voorzitter Hans Zandvliet. “Het warme licht van gaslampen is zo specifiek, daar kan geen ledlamp tegenop”. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in de Leidse instrumentenmakers School.

Studieproject

Docent Johan Romein startte het project met twee studenten, Sydney van Klooster en Martijn Barendregt. Zij gingen vol enthousiasme aan de slag. Gedurende het traject nam docent Bob Muller het over. Uiteindelijk zijn de lantaarns weer volledig hersteld en branden ze weer. Het onderhoud van de lampen wordt voortaan ook door de studenten van de LiS gedaan. Op die manier is het onderhoud van de lampen geborgd en blijft de warme samenwerking met de school in stand.

Met de lange dagen van het seizoen is het even wachten, maar de lantaarns branden weer warm wanneer de schemer inzet.