Bewoners en wethouder Osman Suna bij feestelijke Opening Moerbessenberg

Blije nieuwe bewoners in de 60 sociale huurappartementen van Portaal in Soesterberg

Vandaag zijn de woningen aan de Moerbessenberg feestelijk ingewijd met een Warm Welkom-Tuinfeest voor de bewoners. Uit handen van aannemer Van Wijnen ontvingen de bewoners een tuinkast en Portaal leverde het bijbehorend gereedschap. Naast de vele bewoners, waren ook wethouder Volkshuisvesting en Wonen Osman Suna, directeur Van Wijnen Rob van der Jagt, manager Volkshuisvesting Mounaim Abdelkhalki van Portaal aanwezig. Het was een mooie start voor bewoners om elkaar te leren kennen en samen een buurt te vormen.

Als Portaal willen wij bijdragen aan wijken en buurten waar mensen zich thuis voelen en naar elkaar omkijken. De leefbaarheid in veel wijken staat onder druk. Wij willen inclusieve buurten creëren waar mensen met uiteenlopende achtergronden zich met elkaar en hun buurt verbonden voelen. Een manier om hier invulling aan te geven was dit Warm Welkom-Tuinfeest. Mounaim Abdelkhalki, manager Volkshuisvesting van Portaal: ‘’Ik ben trots op wat we hier neergezet hebben. Dit appartementencomplex is tot stand gekomen met respect voor elkaar, met respect voor onze aarde en met respect voor onszelf. Moerbessenberg heeft alles in zich om hier goed samen te leven met elkaar. Geweldig om te zien hoe alle bewoners elkaar opzoeken en gegevens uitwisselen.’’ Dit tuinfeest was een aanzet om elkaar te leren kennen en te ontmoeten. Op de barbecueplaats in de tuin, een idee van de bewoners zelf, kan de ontmoeting verder voortgezet worden. Met ruimte voor een moes- of kruidentuin, plek om te zitten bij bloemrijke borders en appelbomen of bij het insectenhuis op het grasveld. Hier is ook voldoende ruimte voor kinderen om te spelen. Genoeg ingrediënten dus om er een echte buurt te laten ontstaan.

Alleen samen kunnen we de wooncrisis aanpakken
In Nederland staan we voor een enorme maatschappelijke opgave: méér woningen, duurzame woningen én betaalbare woningen. Osman Suna, wethouder Volkshuisvesting en Wonen: ‘’In heel Soesterberg-Kom worden de woningen van Portaal vernieuwd en bouwen we meer sociale huurwoningen. De oplevering van deze 60 woningen aan de Moerbessenberg is het begin. De gemeenteraad heeft ook geld beschikbaar gesteld om de openbare ruimte duurzaam en goed in te richten, inclusief speelruimte voor de kinderen, en daar zijn we heel blij mee.”

Ook de samenwerking met onze ketenpartner Van Wijnen is van belang. Zij maken zich hard voor betaalbare woningen voor heel Nederland. Ze verblijdden in Soest onze bewoners met een tuinkast. Een prachtige aanwinst en motiverend om zo samen van de tuin te genieten en middelen te hebben om het kleine onderhoud te doen. Rob van der Jagt, directeur van Van Wijnen Utrecht: “Dit project heeft alles in zich waar Van Wijnen voor staat: we dragen hier letterlijk en figuurlijk bij aan ruimte voor beter leven en wensen alle bewoners veel (tuinier)plezier.”

Bouwen van goede kwaliteit kan snel
In januari 2022 is de bouw gestart, in juli 2022 bereikten we het hoogste punt en in november hadden we nog een kijkdag voor alle toekomstige bewoners. En nu is het dan zover: het wonen is vandaag officieel begonnen. Abdelkhalki: ‘’De aandacht voor circulaire materialen, het terugbouwen van extra woningen en het sociale karakter van de tuin maken dit project uniek. We horen van bewoners terug dat het fijn wonen is; een mooi appartement met balkon op het zuiden en goed geïsoleerd. Hoe mooi is het om bij te dragen aan een wijk waar iedereen een plek kan vinden? Als dat lukt, worden we als Portaal blij.’’

De volgende fase
Na de Moerbessenberg en eerder De Brigade bouwt Portaal de komende jaren nog meer duurzame woningen in Soesterberg. De 32 beneden-bovenwoningen aan de Van Angerenstraat en Plesmanstraat in Soesterberg worden vervangen door twee woongebouwen met in totaal 62 appartementen. Eind 2023/begin 2024 worden de woningen op de Van Angerenstraat 2 t/m 32 even en de Plesmanstraat 13 t/m 43 oneven gesloopt. Medio 2024 zal de nieuwbouw starten. Naar verwachting worden de woningen in 2025 opgeleverd.