Ik heb overlast van mijn buren. Wat kan ik doen?
Algemeen
Hinder kan overlast worden als het blijvend en ernstig is. Ook heeft het kortgeleden nog plaatsgevonden en blijft waarschijnlijk in de toekomst bestaan. Woonoverlast wordt veroorzaakt door extreem gedrag van bewoner(s). Omwonenden voelen zich minder vrij en hun woongenot wordt verstoord. Denk aan:
- wakker gehouden worden door extreem harde muziek
- schreeuwen
- bedreigingen
- discriminatie
- vervuiling en/of verloedering van de woning en/of directe woonomgeving
- crimineel gedrag vanuit de woning
Bij overlast starten wij een onderzoek. We spreken met beide partijen. Als dat nodig is, werken we samen met andere partijen. Bijvoorbeeld met de politie, gemeente en hulpverlening. Samen zoeken we naar een oplossing.
Heeft u ook de teksten over hinder van en ruzie met uw buren gelezen?
Ervaart u overlast van buren? Maak een melding via MijnPortaal. Bent u geen huurder van ons? Meld overlast dan met formulier Overlast melding.
Schrijf alvast op wanneer (datum en tijdstip) u overlast heeft gehad van uw buren. Zet erbij hoe lang het duurde en wat voor soort overlast u heeft ervaren. Deze korte aantekeningen (logboek) kunnen later als bewijs worden gebruikt.
Juridische procedure
In het uiterste geval kunnen wij een juridische procedure starten. De klachten moeten heel ernstig zijn en er moet voldoende bewijs zijn. De rechter kan regels vaststellen om de overlast te stoppen (gedragsaanwijzing). Of de rechter kan een boete (dwangsom) opleggen. Ook kan de rechter besluiten, dat de overlast gevende huurder de woning moet verlaten. Een juridische procedure duurt lang en u krijgt niet altijd gelijk van de rechter. U kunt meestal ook niet anoniem blijven.
Schakel de politie in bij ernstige overlast, zoals bij geweld, bedreiging en crimineel gedrag. Bel bij spoed 112 en als het geen spoed is 0900-8844. Dringende zaken kunt u ook melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.