Zelf aan de slag

Portaal zorgt ervoor dat uw woning in 2050 CO2-neutraal is. In de tussentijd is er veel dat u nu al zelf kunt doen. Alle stappen, groot en klein, tellen mee voor een beter klimaat. En het mooie is: vaak leidt het ook tot winst voor uzelf!

Veel gevraagd over Zelf aan de slag

Mijn energiecontract loopt af. Waar moet ik op letten als ik een energieleverancier kies?

Algemeen

Kiest u voor een energieleverancier die groene stroom levert. Dit hoeft helemaal niet duurder te zijn dan grijze stroom. Groene energie wordt geproduceerd met duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte. Deze veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Een ander voordeel is dat deze energiebronnen nooit opraken. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas.

Gebruikt u gas? Veel energieleveranciers bieden de mogelijkheid om uw gasgebruik te compenseren door bomen aan te planten. Ze noemen dit groen gas. Zo zorgt u ervoor dat u de CO2-uitstoot van uw gasgebruik compenseert.

Ik wil zonnepanelen. Kan dat?

Algemeen

Op dit moment kunt u geen aanvraag indienen om zelf zonnepanelen te plaatsen. Portaal plaatst alleen zonnepanelen bij renovaties en bij het project Jouw Thuis in Arnhem en Amersfoort (tegen een huurverhoging). Vanaf 2023 bieden wij jaarlijks 200 tot 400 bewoners zonnepanelen aan, bovenop de renovaties die al gepland staan. Wij zijn hierbij afhankelijk van de (minder grote) financiële middelen, de mogelijkheden bij woningen en plek bij onze leveranciers. Hierdoor kunnen wij helaas niet voor alle woningen tegelijk zonnepanelen aanbieden. 

De woningen waar de komende tijd geen onderhoud of renovatie voor gepland staat, krijgen voorrang. Als u hiervoor in aanmerking komt, dan ontvangt u daar vanzelf bericht over. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

In de tussentijd zijn wij wel geïnteresseerd of u graag zonnepanelen zou willen in de toekomst. Dit kunt u aangeven door een e-mail te sturen naar huurdersduurzaamheid@portaal.nl.

Let op: Uw verzoek naar e-mailadres huurdersduurzaamheid@portaal.nl betekent niet dat we zonnepanelen gaan plaatsen. We gebruiken dit e-mailadres alleen voor inventarisatie van de interesse in zonnepanelen. Zodat we daar bij de ontwikkeling van nieuw beleid rekening mee kunnen houden. U krijgt daarom ook geen reactie op uw mail.

Hoe maak ik mijn tuin klimaatvriendelijker?

Algemeen

Maak van uw tuin of balkon een groene oase.
- Haal tegels eruit en zet er mooie planten in
- Maak een moestuintje
- Sla regenwater op in een regenton en gebruik dit 'grijze' water voor de planten
- Zorg voor wat hoogteverschil in de tuin
- Kies voor onderhoudsvriendelijke planten die ook tegen de droogte kunnen
- Hang potten en/of bakken aan de reling van uw balkon
- Laat een klimop plant uit een pot omhoog groeien
- Kies bij een balkon op het zuiden voor lavendel en bij een balkon op het westen voor planten die tegen wind kunnen

Wilt u toch graag wat meer tegels in uw tuin? Denk dan hieraan:
- Bestraat maximaal 60% van uw tuin
- Gebruik grastegels of tegels waar het water doorheen kan.
- Leg de tegels niet te dicht tegen elkaar aan, laat ruimte voor een wat bredere voeg.

In het Handboek voor de watervriendelijke tuin leest u nog veel meer tips.

Ik wil een laadpaal voor mijn elektrische auto bij mijn huis, kan dat?

Algemeen

Het is op dit moment nog niet toegestaan om een laadpaal op het eigen terrein van uw eengezinswoning te plaatsen. Wilt u een laadpaal aanvragen? Neem dan contact op met uw gemeente. Zij kunnen u vertellen wat de procedure is.

Wij willen een laadpaal voor elektrische auto's op de parkeerplaats van ons appartementencomplex, kan dat?

Algemeen

Parkeert u bij uw appartementencomplex op een parkeerplaats van de gemeente? Dan kunt u bij de gemeente een laadpaal aanvragen. 

Portaal plaatst geen laadpalen voor elektrische auto’s op de parkeerplaatsen van Portaal. En het is ook niet mogelijk om zelf een laadpaal te plaatsen. U kunt uw elektrische auto eventueel opladen bij een openbare laadpaal. Zijn er niet voldoende laadpalen bij u in de buurt? Dan kunt u bij de gemeente een laadpaal aanvragen.

Waar houd ik rekening mee bij de inrichting van mijn tuin?

Algemeen

  • Bij nieuwbouw zorgen wij voor een eenvoudige erfafscheiding en de aanleg van toegangspaden en opritten. U zorgt voor het aanleggen van de tuin of erf.
  • Een erfafscheiding naast en achter het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter.
  • Bomen en struiken zijn mooi, maar zet ze niet te dicht bij de erfafscheiding. Plaats een struik minimaal 0,5 meter en een boom minimaal 2 meter van de erfafscheiding of van de gevel.
  • Minder tegels en meer groen in uw tuin zorgt voor verkoeling en een snelle afvoer van regenwater. Een goede richtlijn is: maximaal 60% steen en minimaal 40% groen.
  • Als u een schutting wilt vervangen, kies dan bij voorkeur voor een heg. Het is beter voor insecten en goed tegen wateroverlast.
  • Huurt u een woning met erfafscheiding van Portaal? Dan dient u deze goed te onderhouden. U mag hier
    niets aan wijzigen zonder schriftelijke toestemming van Portaal.
  • Wilt u een schutting, schuur, dierenverblijf, vijver, gevelbeplanting of iets anders bouwen of aanleggen in uw tuin? Houd hierbij rekening met de regelgeving die is vastgelegd in de bouwverordening van uw gemeente en vraag hiervoor altijd schriftelijk toestemming aan Portaal.
  • Houd rekening met uw buren. Ga met hen in overleg als u grote veranderingen aanbrengt aan de inrichting, zoals het plaatsen van een nieuwe erfafscheiding.