Van het gas af

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Door het gebruik van gas warmt de aarde in versneld tempo op. Deze klimaatverandering leidt tot onherstelbare schade aan onze planeet. Daarom is het belangrijk om duurzame energiebronnen te gaan gebruiken. Deze overgang noemen we de energietransitie.

Gemeenten onderzoeken duurzame alternatieven voor aardgas en gaan daarna wijk voor wijk aan de slag met de energietransitie. De wijkplannen worden samen met woningcorporaties, netbeheerders en bewoners gemaakt. Want van het gas af gaan, doe je samen.

Veel gevraagd over Van het gas af

Wat betekent het voor mij dat mijn woning van het aardgas af gaat?

Algemeen

De manier waarop je huis wordt verwarmd verandert als je van het aardgas af gaat. Veel huizen zullen aangesloten worden op een warmtenet, of overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. Uw woning moet hierop worden aangepast, bijvoorbeeld de isolatie, ventilatie en de installaties. U gaat dan bovendien elektrisch koken.

Wanneer gaat mijn wijk van het aardgas af?

Algemeen

Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het aardgasnet afgesloten worden. Dit proces zal meerdere jaren duren. Gemeenten kiezen welke wijken als eerste van het gas afgaan. Andere wijken zullen nog even moeten wachten. Kijk op de website van uw gemeente en zoek naar 'transitievisie warmte'. Als de gemeente in uw wijk van start gaat met het ontwikkelen van plannen, stuurt de gemeente u daarover vanzelf een bericht.

Wanneer wordt mijn woning verduurzaamd?

Algemeen

Portaal werkt ernaar toe dat in 2050 al haar woningen CO2-neutraal zijn. Dat bekent ook dat de woningen van het aardgas af gaan. Bij renovaties en onderhoud zetten wij vaak al stappen om woningen energetisch te verbeteren en te verduurzamen. Wanneer uw woning volledig CO2-neutraal wordt gemaakt, hangt mede af van het energietransitieplan van uw wijk. Kijk op de website van uw gemeente en zoek naar 'transitievisie warmte'.

Wilt u graag nu al iets doen aan de duurzaamheid van uw woning? Informeer dan eerst bij Portaal of er niet al concrete plannen zijn om uw woning aan te pakken. Is uw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wilt u niet wachten? Dan kunt u via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming vragen voor isolatiemaatregelen. In sommige gevallen betalen we hier een vergoeding voor.

Is een warmtenet duurzaam?

Algemeen

Met een warmtenet in een wijk kun je huizen collectief verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen. Een warmtenet met een duurzame bron zorgt naar schatting voor 50 tot 70 procent minder CO2-uitstoot dan cv-ketels op gas. Hoe duurzaam een warmtenet is hangt van veel dingen af. Op de website van milieucentraal vindt u veel informatie hierover.

Ik wil gasloos gaan koken. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming vragen om elektrisch te gaan koken. Daarbij gelden een aantal voorwaarden en de kosten zijn voor eigen rekening.

Tip: laat een elektricien al voor de aankoop van een elektrisch fornuis beoordelen wat nodig is om de apparatuur in gebruik te nemen.

Ik wil van mijn gasaansluiting af. Hoe doe ik dat?

Algemeen

U heeft vooraf toestemming van ons nodig. Als u volledig van het gas afgesloten wilt worden, dan vraagt u met het Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) (ZAV) toestemming bij ons aan. De netbeheerder kan na onze goedkeuring de gasaansluiting verwijderen. Weghalen van de gasaansluiting is permanent. Bij een verhuizing hoeft u deze niet terug aan te brengen.

Gebruikt u nog wel gas voor bijvoorbeeld uw verwarming of warm water? Dan geven we geen toestemming.

Kan mijn groepenkast verzwaard worden?

Algemeen

U een aanvraag indienen via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) om toestemming te krijgen om uw groepenkast aan te passen. Daarbij geldt een aantal voorwaarden, zoals dat u een erkend installateur inschakelt. De kosten zijn voor eigen rekening.