Comfortabel en gezond wonen

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn verschillende zaken van belang. De temperatuur moet aangenaam zijn, de lucht mag niet te vochtig zijn en de luchtkwaliteit moet goed zijn.

Een tochtig huis voelt koud aan, wat de neiging tot het hoger zetten van de thermostaat vergroot. Omdat er door kieren en naden direct warmte verdwijnt, moet u meer stoken. Hierdoor stijgt uw energierekening. De vochtigheidsgraad in huis is belangrijk voor zowel uw gezondheid als die van de woning. De ideale vochtigheidsgraad bevindt zich ergens tussen de 40 en 60%.
Ook schone, frisse lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid.

Veel gevraagd over Comfortabel en gezond wonen

Hoe krijg ik gezonde binnenlucht?

Algemeen

In een goed geisoleerde woning verlies je minder warmte, maar tegelijkertijd krijg je ook minder buitenlucht binnen. Dit is goed voor het milieu, maar niet altijd voor de gezondheid. Goed ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Bekijk voor meer informatie de ventilatiekaart.

Het tocht in mijn huis. Kan Portaal daar iets aan doen?

Algemeen

Het isoleren en energiezuiniger maken van woningen is onderdeel van het renovatie- en onderhoudsprogramma van Portaal. Informeert u eerst bij Portaal of er plannen zijn om uw woning aan te pakken. Problemen met tocht worden dan meegenomen.

U kunt zelf naden en kieren dichten in huis. Op de website van milieucentraal vindt u hiervoor tips.

In diverse gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis bespaarbox met energiebesparende producten en materialen aanvragen, waaronder tochtstrips. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.