Joram van der Wal

Joram van der Wal

Bedrijfspandbeheerder (werkervaringsplek)

Ik wist niet dat werken zó kon zijn

Werk is belangrijk voor mij. Ik zit in de Wajong en heb een tijd thuis gezeten, maar op jonge leeftijd is dat helemaal niks. Mijn jobcoach kwam met deze vacature. Ik ging een paar keer praten en toen mocht ik komen: 18 uur in de week om werkervaring op te doen als bedrijfspandbeheerder in het Huis van Portaal. En ik moet eerlijk zeggen: ik wist niet dat er zulke banen bestonden, dat werken zo kon zijn als hier! Er is rust, je overlegt wat je die dag gaat doen, kunt zelf je werk indelen. Heel prettig vind ik dat.

‘Nu dit en nu dat’

Ik heb ook wel bij bedrijven gewerkt waar ik elke dag een target kreeg. De hele tijd keek er iemand mee die zei ‘en nu dit, en nu dat’. Als ik zo moet werken voel ik teveel druk en dan ontstaat er een soort kortsluiting, dan klap ik dicht. Dat heb ik hier absoluut niet. Ik maak samen met mijn collega Rob een plan en leer mijn tijd zelf zo goed mogelijk in te delen. Ik heb ook nog een begeleider die elke twee weken even komt praten of alles nog goed gaat, of ik ergens tegenaan loop en of ik vooruitgang boek. Maar in de dagelijkse praktijk heb ik vooral steun aan Rob. Hij weet de weg en leert mij alles. Ik kan altijd op hem terugvallen.

Thee en soep

Het zou niets voor mij zijn om alleen achter een computer te zitten. Hier is het afwisselend: even aan je bureau werken, overleggen met collega’s, iets repareren, een telefoontje plegen. Het leukst vind ik de thee- en soepronde. We komen dan door het hele pand; hier een hand geven, daar een praatje maken... De mensen zijn aardig. Ja, ik heb het erg naar mijn zin hier.