Fabrizio Perini

Wijkbeheerder

Stap voor stap het vertrouwen van huurders winnen

Het is alweer bijna 10 jaar dat ik bij Portaal werk. Ik begon als wijkbeheerder in de Utrechtse wijk Kanaleneiland: daar kreeg ik in mijn werk veel te maken met de Marokkaanse cultuur, iets wat mij als Italiaan totaal vreemd was. Wat een geweldige leerschool is dat voor mij geweest! Eerlijk gezegd was ik nogal bevooroordeeld over Kanaleneiland. Maar van mijn collega Ahmed Abou leerde ik stapje voor stapje hoe ik het vertrouwen kon winnen en een band opbouwen met de huurders in die bijzondere wijk. Veel tussen de mensen zijn, praatjes maken en het allerbelangrijkst: altijd je beloftes nakomen.

Meer betekenen

Het contact met de mensen is wat mij het meest aanspreekt in dit werk. Als wijkbeheerder ben je het eerste aanspreekpunt. Je zorgt dat de panden netjes zijn en dat klachten of reparatieverzoeken bij de juiste personen terechtkomen. Maar ik heb gemerkt dat je zoveel meer kunt betekenen! Even langs gaan bij iemand die de deur niet uitkomt, een ruzie tussen buren sussen, met jongeren op straat praten over hun toekomst. Als je het goed doet, word je een vertrouwenspersoon en kun je het leven en wonen echt prettiger maken in zo’n wijk.

Frisse blik

Kort geleden ben ik overgeplaatst naar een andere wijk. Met veel pijn in mijn hart liet ik Kanaleneiland en mijn fantastische maatje Ahmed achter. Vanuit Portaal is het beleid dat je af en toe wisselt van wijk, zodat je een frisse blik houdt. Ik stort mij nu weer in een compleet nieuw avontuur, maar wel met de enorm waardevolle bagage die ik heb opgedaan in Kanaleneiland. Wat ik daar leerde, zal mij hier ook zeker van pas komen.