De Isolatie Uitdaging

De Utrechtse woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-ex willen tienduizenden woningen verduurzamen. Dat begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie.

De opgave
De drie corporaties hebben hoge duurzaamheidsambities. Een belangrijk onderdeel daarvan is het isoleren van tienduizenden sociale huurwoningen. Die isolatie is een noodzakelijke eerste stap op weg naar een woningvoorraad met een CO2-neutrale energievoorziening in 2050, die ook geschikt is voor andere warmtebronnen.

Innovatie nodig
De huidige materialen en technieken voor gevelisolatie zijn ingrijpend. Ze geven veel overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben een te lage isolatiewaarde. Bovendien zijn de kosten voor oplossingen met een hoge isolatiewaarde nog erg hoog. Om daarin te verbeteren en echt te kunnen opschalen is innovatie hard nodig.

We dagen de markt uit
Met de Isolatie Uitdaging wil Portaal samen met Mitros en Bo-ex hierin een doorbraak realiseren. Door samen op te trekken en samen te werken willen we het probleem sneller en beter kunnen oplossen. Met een scherpe uitvraag dagen we de markt uit om te komen tot nieuwe, innovatieve oplossingen, die ervoor zorgen dat we straks sneller, beter en met minder overlast onze woningen kunnen isoleren. Een oplossing die duurzaam verwarmen met lagetemperatuurverwarming mogelijk maakt.

De winnaars van de uitdaging nodigen we uit om hun oplossing te testen in een van onze woningen. Is de proef succesvol, dan wordt het concept in onze woningen toegepast; eerst in een pilot, daarna op grote schaal. 

Stand van zaken

De Isolatie Uitdaging ging 8 januari 2019 van start. Tot woensdag 3 april konden deelnemers hun oplossingen voor gevelisolatie inzenden. Veertig partijen deden dat; daaronder veel samenwerkingen om tot een totaaloplossing (materiaal inclusief aanbrengen) te komen. Het selectieteam, waarvan ook huurders deel uitmaken, beoordeelde alle inzendingen en nomineerde er tien. Begin juni koos de jury, onder leiding van Diederik Samsom, de vijf finalisten. Zij presenteerden hun oplossing tijdens de finaledag op 25 juni.

De drie winnaars zijn:

  • EWS van VolkerWessels NieuwWonen
  • Qavity van Qbuild & Cauberg Huygen
  • Isoleren met Nanotechnologie van Vesta Chemicals, Barozzi Group en Svenska Aerogel

De drie winnaars ontvangen ieder €20.000 aan innovatiegeld. Daarmee kunnen zij hun oplossing testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van Portaal en de twee andere corporaties.

Isoleren zonder gedoe (van ISO simpel - elk® & caspar de haan) ontving voorafgaand aan de finale de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs. Zij kregen, evenals Patchwork van CO2LLECTIEF (Hagemans, SW, Talen, Wits), ook €5.000 om hun oplossing verder te ontwikkelen.

Meer weten? Bekijk de animatiefilm hieronder en bezoek www.isolatieuitdaging.nl. Ook is er een tijdlijn met de mijlpalen en belangrijke momenten.