Sociale huurwoning

Wij vinden dat iedereen fijn en betaalbaar moet kunnen wonen. Daarom verhuren wij sociale huurwoningen. Die kosten maximaal € 879,66 per maand (prijspeil 2024) en soms kunt u huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst.

Sociale huurwoningen zijn niet bedoeld voor mensen met een hoog inkomen. Als u recht op huurtoeslag heeft, dan komt u vanaf 1 januari 2024 in aanmerking voor een woning met een huur tot € 650,43 (één of twee personen) of € 697,07 (drie of meer personen). Ook de AOW-leeftijd telt mee bij de nieuwe inkomensgrenzen.

Veel gevraagd over Sociale huurwoning

Hoe weet ik of ik een woning in de sociale sector huur?

Algemeen

Dat kunt u bepalen met het schema van de Rijksoverheid. 

Kan ik op alle sociale huurwoningen van Portaal reageren?

Algemeen

Als u recht op huurtoeslag heeft, dan kunt u op al onze sociale huurwoningen in uw woonregio reageren. Komt u in aanmerking voor een woning met een huur boven de grens van de huurtoeslag, dan verlagen wij de huur van de woning tot die grens. Zo zorgen wij ervoor dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor mensen met recht op huurtoeslag. Dit vinden wij het eerlijkst.

Wat is de hoogste huur die Portaal voor een sociale huurwoning mag vragen?

Algemeen

De kale huur in 2024 van een sociale huurwoning van Portaal mag maximaal € 879,66 zijn. Dit wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd.

Heeft u een inkomen dat recht geeft op huurtoeslag en gaat u in 2024 bij Portaal huren? Dan zal de huur van uw nieuwe woning niet hoger zijn dan € 650,43 (een- en tweepersoonshuishouden) of € 697,07 (grotere huishoudens). Dat komt omdat Portaal ook in 2024 passend moet toewijzen. Minstens 95% van de woningen die wij toewijzen aan huishoudens met een laag inkomen moet een kale huur hebben onder deze huurbedragen. Zo zorgen wij ervoor dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor mensen met huurtoeslag. Dat vinden wij het eerlijkst.