Huur betalen

U heeft een huurovereenkomst met Portaal en betaalt iedere maand huur voor uw woning. Voor de eerste van de maand betaalt u de huur voor de maand die komen gaat. U betaalt de huur dus vooruit.

Veel gevraagd over Huur betalen

Hoe kom ik in aanmerking voor een deelwoning?

Algemeen

Vooral voor jongeren en alleenstaanden is het lastig om woonruimte te vinden. Co-living, Shared-living of Deelwonen kan een oplossing zijn. In Nijmegen bieden we Deelwonen aan.

Meer informatie over Deelwonen in Nijmegen en hoe u zich kunt inschrijven, staat op webpagina Deelwonen. Ook op de website van Entree vindt u meer informatie.

Deelwoningen komen niet op Entree. Personen die zijn ingeschreven, ontvangen een aanbod per mail zodra er een deelwoning beschikbaar is.

Hoe kan ik zelf de huur overmaken?

Algemeen

Als de automatische incasso door Portaal (op de 1ste van de maand) is mislukt, moet u het bedrag zelf zo snel mogelijk overmaken, op rekening NL15 BNGH 0285 1626 24. Het is belangrijk dat u daarbij uw adres, klant en documentnummer van de herinneringsbrief vermeldt. U kunt dat nummer ook opvragen via MijnPortaal.

Hebben jullie mijn huurbetaling al binnen?

Algemeen

Op onze website onder MijnPortaal staan al uw betalingen. Hier kunt u zien of alle huurbetalingen bij ons binnen zijn.

Ik heb per e-mail een acceptgiro of betalingsherinnering ontvangen om mijn huur te betalen. Klopt dit?

Algemeen

Wij versturen digitale acceptgiro's voor uw maandelijkse huurbetaling. Ook versturen wij digitale betalingsherinneringen. Zo betaalt u eenvoudig en snel online uw huur via iDEAL.

Hoe weet ik zeker dat DigiAccept echt door Portaal verstuurd is?
Helaas komt het steeds vaker voor dat criminelen naar uw persoonlijke gegevens 'vissen': ook wel phishing genoemd. Het lijkt dan alsof u een mail van Portaal ontvangt, maar eigenlijk probeert iemand met kwade bedoelingen uw gegevens te achterhalen. Ze proberen dan uw geld af te pakken. Wij vinden het belangrijk dat u dit weet, zodat u dit kunt voorkomen.

Tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing

 • Controleer de afzender van de e-mail. Wij mailen u alleen met e-mailadressen die eindigen op @portaal.nl. 
 • Uw naam, adres en huurbedrag staan duidelijk in de digitale acceptgiro vermeld. Check altijd of het bedrag dat u moet betalen overeenkomt met uw werkelijke huurprijs.
 • Als u in de e-mail op de oranje knop 'betaal uw huur' klikt, opent in uw browser de betaalpagina. Controleer voor u betaalt de URL in de adresbalk van uw browser. Die begint altijd met 'https://betalen.portaal.nl' en u ziet er een slotje voor staan. Dit betekent dat de verbinding beveiligd is. Daarna selecteert u uw bank en komt u in de beveiligde omgeving van uw bank terecht om de betaling te doen.
 • Twijfelt u? Neem contact op met onze afdeling Bewonerscontact. Zij kunnen u met zekerheid zeggen of de e-mail daadwerkelijk van ons afkomstig is.

Ik heb deze maand DigiAccept niet ontvangen. Kan ik een nieuwe krijgen?

Algemeen

Nee, dit gaat helaas niet. Als u van ons geen e-mail met betaallink heeft gekregen, kunt u het bedrag zelf zo snel mogelijk overmaken op rekening NL15 BNGH 0285 1626 24. Het is belangrijk dat u daarbij uw adres, klant en documentnummer van de herinneringsbrief vermeldt. U kunt dat nummer ook opvragen via MijnPortaal.

U kunt Portaal ook machtigen om voortaan de huur automatisch te incasseren. Dit doet u eenvoudig via MijnPortaal. Wij halen het huurbedrag dan elke maand (rond de 1ste) automatisch van uw rekening. Wel zo gemakkelijk.

Ik krijg nog geld van Portaal. Wanneer wordt het op mijn rekening gestort?

Algemeen

Als u nog geld van ons krijgt, wordt dit zo snel mogelijk aan u overgemaakt. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Wilt u weten of u nog geld van ons krijgt? Kijk dan op MijnPortaal.

Ik val onder de WSNP, wat betekent dit voor mijn huurbetaling?

Algemeen

Als u onder de wettelijke schuldregeling WSNP valt, heeft dat gevolgen voor de huurbetalingen.

• Portaal heeft contact met u via uw bewindvoerder, ook alle post sturen we naar hem/haar.
• We mogen alleen een betalingsregeling met u afspreken na toestemming van de bewindvoerder.
• Als u per ongeluk te veel heeft betaald, mogen we dat alleen op de beheerrekening storten.

Natuurlijk kunt u met vragen over bijvoorbeeld huurverhoging, servicekosten en onderhoud gewoon bij onze afdeling Bewonerscontact terecht.

Ik wil graag op een andere manier mijn huur gaan betalen. Wat kan ik doen?

Algemeen

 • Betaalt u nu per DigiAccept?
  Dan kunt u Portaal machtigen om voortaan de huur automatisch te incasseren. Dit doet u eenvoudig via MijnPortaal. Wij halen het huurbedrag dan elke maand (rond de 1ste) automatisch van uw rekening. Wel zo gemakkelijk.
 • Heeft u een garage/parkeerplaats en wilt u ook daarvoor automatisch betalen? Dan moet u dat apart aangeven op uw MijnPortaal account.

 • Betaalt u nu per automatische incasso en wilt u toch liever gebruik maken van DigiAccept?
  Geef dit per e-mail of schriftelijk door aan onze afdeling Bewonerscontact.

Ik wil mijn bankrekeningnummer voor de automatische incasso wijzigen. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Betaalt u uw huur via automatische incasso? En wilt u uw rekeningnummer voor deze incasso wijzigen?
U kunt het nieuwe rekeningnummer eenvoudig via MijnPortaal aan ons doorgeven. Wij halen het huurbedrag dan elke maand (rond de 1ste) automatisch van de rekening die u doorgeeft.

Ik wil mijn huur door iemand anders laten betalen. Kan dat?

Algemeen

Ja, dit kan. Degene die voor u de huur betaalt, moet dan wel uw klantnummer en het adres bij de betaling vermelden.

Helaas kunt u ons niet machtigen om via automatische incasso uw huur af te laten schrijven van een rekeningnummer dat niet op uw naam staat.

Houd er rekening mee dat als u nog een bedrag van ons tegoed heeft, wij dit bedrag alleen overmaken naar uw eigen rekeningnummer.

Is er een maximum voor de huurprijs van mijn woning?

Algemeen

Ja. Om de maximumhuurprijs te bepalen, gebruiken we het woningwaarderingssysteem (puntensysteem). Het huis krijgt bijvoorbeeld punten voor de oppervlakte, de afmeting van de tuin of het balkon, een luxe keuken of badkamer, het energielabel, enzovoort. Ook de WOZ-waarde van het huis telt mee. Die punten samen bepalen hoeveel een woning maximaal mag kosten. 

U kunt zelf de punten en maximale huurprijs van uw woning uitrekenen met de huurprijscheck van de Huurcommissie. Een overzicht van de punten voor uw huis kunt u ook opvragen bij onze afdeling Bewonerscontact.

Kan ik de huur contant betalen op jullie kantoor?

Algemeen

Dit is helaas niet mogelijk. 

Kan ik de huur met pin betalen op jullie kantoor?

Algemeen

Dit is helaas niet mogelijk.

Kan ik een huurspecificatie ontvangen?

Algemeen

Ja, dat kan. U kunt uw huurspecificatie aanvragen via onze afdeling Bewonerscontact.

Mijn huur is niet afgeschreven. Proberen jullie het nog een keer?

Algemeen

Nee, wij incasseren voor dezelfde maand niet nogmaals. Soms kunnen wij het huurbedrag niet op de 1ste van de maand van uw rekening halen omdat er te weinig geld op uw rekening staat. Dan moet u de huur zelf zo snel mogelijk overmaken, anders krijgt u een achterstand. U kunt het bedrag overschrijven op rekening NL15 BNGH 0285 1626 24. Het is belangrijk dat u daarbij uw adres, klant en documentnummer van de herinneringsbrief vermeldt. U kunt dat nummer ook opvragen via MijnPortaal.

Op welke manieren kan ik mijn huur betalen?

Algemeen

 • Automatische incasso

Bij een nieuw huurcontract, betaalt u altijd per automatische incasso. Dit staat in uw huurvoorwaarden. Wij schrijven de huur dan op de 1ste van de maand van uw rekening af. Zorg er dus voor dat er op die datum genoeg geld op uw rekening staat.

Als de automatische incasso door Portaal op de 1ste van de maand is mislukt, kunt u het bedrag zelf zo snel mogelijk overmaken op rekening NL15 BNGH 0285 1626 24. Het is belangrijk dat u daarbij uw adres en het documentnummer van de herinneringsbrief vermeldt. U kunt dat nummer ook verkrijgen via MijnPortaal.

 • DigiAccept

Betaalt u via DigiAccept? Dan ontvangt u van Portaal de e-mail met een betaallink rond de 20ste van de maand. En moet u het bedrag vóór de 1ste van de komende maand overmaken.

Tip! Maak het uzelf gemakkelijk door de huur voortaan automatisch te betalen. Dan hoeft u er niet meer elke maand aan te denken. U kunt automatisch betalen regelen via MijnPortaal.
Wij halen het huurbedrag dan elke maand (rond de 1ste) automatisch van uw rekening.

 • Online betalen via MijnPortaal

U logt in op MijnPortaal. In MijnPortaal betaalt u elke maand uw huur digitaal met iDEAL.
Heeft u nog geen account? Dan kunt u dat hier aanmaken.

 • Zelf overmaken per bank

U maakt het bedrag zelf over naar bankrekeningnummer NL15 BNGH 0285 1626 24 t.n.v. Portaal. Geef daarbij uw klantnummer (K-nummer) en uw adres aan. Geef ook kort aan waar het bedrag voor bedoeld is. Bijvoorbeeld: K-1234567, dorpstraat 1, huur april.
Let op! Uw huur moet voor de 1e van de maand betaald zijn.

Heeft u een herinneringsbrief ontvangen? Vermeld dan uw klantnummer, adres, documentnummer van de herinneringsbrief en een korte omschrijving.

Waarom betalen mijn buren minder huur?

Algemeen

Als u betere voorzieningen heeft dan uw buren (bijvoorbeeld dubbel glas of een groter balkon), heeft uw woning meer woningwaarderingspunten. Dit kan één van de redenen zijn waardoor u meer huur betaalt dan uw buren.
Soms zijn er grote verschillen in huurprijs bij dezelfde soort woningen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u net bent verhuisd naar uw woning, maar uw buren al een lange tijd in hun woning wonen.
Een nieuwe huurder kan meer, maar soms ook minder gaan betalen voor dezelfde woning. Dit komt doordat wij, als wij een huurwoning opnieuw verhuren, de huurprijs aanpassen en daarbij onder andere rekening houden met het inkomen van de nieuwe huurder.
U betaalt bij ons nooit meer dan de maximale wettelijke huurprijs.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u uitrekenen of uw huurprijs klopt.

Waaruit bestaat de beginnota?

Algemeen

Bij de uitnodiging om op ons kantoor het huurcontract te komen tekenen, sturen wij u ook de beginnota. Daarop staat het huurbedrag voor de eerste periode.

Waaruit bestaat mijn huur?

Algemeen

Bruto huur
De huur die u betaalt, is de bruto huur. Het bedrag bestaat uit de netto (kale) huurprijs plus kosten die erbij komen. Dat zijn servicekosten (bijvoorbeeld glas- en rioolfonds), schoonmaak- of huismeesterkosten en stookkosten. Als u een onderhoudsabonnement heeft, vallen die kosten ook onder de bruto huur.

Rekenhuur
Voor de aanvraag van huurtoeslag moet u de 'rekenhuur' (of 'subsidiabele huur') opgeven: de rekenhuur is de kale huur plus bepaalde servicekosten. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe u dat berekent.

Wanneer schrijft Portaal de huur af van mijn rekening?

Algemeen

Wij incasseren de huur altijd op de eerste werkdag van de maand. Zorgt u er dus voor dat er op die datum genoeg geld op uw rekening staat.

Wanneer stuurt Portaal mij de acceptgiro?

Algemeen

Papieren acceptgiro's worden niet meer gebruikt. De digitale acceptgiro (DigiAccept) versturen wij rond de 20ste van de maand. U moet de huur uiterlijk op de 1ste van de komende maand overmaken.

U kunt Portaal ook machtigen om voortaan de huur automatisch te incasseren. Dit doet u eenvoudig via MijnPortaal. Wij halen het huurbedrag dan elke maand (rond de 1ste) automatisch van uw rekening. Wel zo gemakkelijk.

Wat gebeurt er als ik verhuis uit mijn woning van Portaal, maar nog niet alles heb betaald?

Algemeen

Als wij nog huur van u moeten krijgen nadat u bent vertrokken, sturen wij u eerst een betalingsherinnering en vervolgens een aanmaning. Betaalt u die niet? Dan neemt de deurwaarder het van ons over.

Wat is jullie bankrekeningnummer?

Algemeen

Ons bankrekeningnummer is: NL15 BNGH 0285 1626 24.

KPN stopt met ADSL. Mag KPN een glasvezelverbinding aanleggen naar mijn woning?

Algemeen

KPN stopt in 2023 op sommige locaties met ADSL. En wil op die locaties een glasvezelverbinding aanleggen.

 • Portaal staat toe dat KPN een glasvezelverbinding aanlegt naar uw woning.
 • Portaal staat toe dat KPN de glasvezelverbinding aanlegt met onder andere leidingkokers en kabelgoten door algemene ruimtes van bijvoorbeeld appartement complexen.
 • Portaal is volgens de wet niet verplicht om een glasvezelaansluiting in de woning aan te bieden. Maar staat toe dat KNP zorgt voor een aansluiting tot in uw woning.
 • KPN geeft aan dat ze de glasvezelverbinding aanleggen zonder kosten voor u of Portaal. Wel betaalt u zelf de KPN-abonnementskosten en mogelijke aansluitkosten.